maandag 25 augustus 2014

Eed van Hippocrates

Na zes jaar hard werken is mijn schoondochter klaar met haar studie geneeskunde. Cum laude geslaagd, ik ben apentrots. Ze komt hier al jaren over de vloer dus ondertussen is ze ook een beetje van mij geworden. Lief en ik werden uitgenodigd voor het uitreiken van haar bul en het afleggen van de artseneed.

Het zou een sjieke ceremonie worden waar nog dertien andere studenten tot basisarts zouden worden gepromoveerd. In mijn mooiste jurk toog ik samen met Lief naar de universiteit en zocht een plaatsje in het auditorium. De nieuwe lichting Neerlands Hoop in zieke dagen bleek een bonte mengeling van jongens en meisjes. Van sympathieke jonge dames tot een echte ‘koorbal’ die zijn best deed zo ongeïnteresseerd mogelijk in zijn stoel te hangen. Dit voorbeeld werd gevolgd door zijn dispuutvriendjes die achter in de zaal nog net niet van hun stoel gleden. Ik werd spontaan misselijk van het idee dat ook zij nog eens levens moeten gaan redden.
Toen de eed van Hippocrates werd voorgelezen kon ik maar net mijn mond houden. Leuk bedacht die belofte, maar de praktijk is toch net even wat minder rooskleurig. Het is sowieso hoog tijd dat een aantal specialisten een opfriscursus artseneed gaat doen. Om je een idee te geven wat de eed inhoud heb ik hem hieronder gekopieerd.

"Ik beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.

Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.

Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.

Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.

Zo waarlijk helpe mij God almachtig
of
Dat beloof ik."

14 opmerkingen:

 1. Diezelfde eed moeten ook verpleegkundigen en verzorgenden afleggen. Denk dat een opfriscursus over de eed geen zin heeft. Liever een opfriscursus "Hoe ga je met mensen om". Als verpleegkundige zie ik veel nare situaties "(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me een goed plan die cursus "Hoe ga je met mensen om". Liefst zo snel mogelijk.

   Verwijderen
 2. Zucht..echt wel..ooit zei iemand een goede arts maakt niet dat het ook iemand is die goed met mensen omgaat, en vice versa.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Onlangs hadden we een discussie over het dilemma wat heb je liever: een hork van een arts maar wel heel kundig, of een invoelende arts die wat minder kennis heeft.

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd met je schoondochter. Mooie prestatie van haar zeg. En wat die eed betreft; het staat allemaal zo prachtig op papier maar de werkelijkheid is vaak anders. Ik weet heel goed dat artsen ook maar mensen zijn, maar zo vaak mis je juist het stukje medemenselijkheid wat zo brood- en broodnodig is. Ik wens jou toe dat je schoondochter op deze manier haar werk als arts zal gaan invullen. Groetjes, Riet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Riet. Schoondochter begint als kinderarts in opleiding. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het helemaal goed komt met haar inlevingsvermogen.

   Verwijderen
 4. Gefeliciteerd met je schoondochter.
  En bij de titel ging ik mij even afvragen wat van stukje je erover geschreven had. Bij zoiets moet je echt je tong afbijten, want helaas is het anders in de praktijk en vraag me dan ook af wat zo een eed van nut heeft? Maar er zijn enkele artsen die zich daar aan kunnen houden, dat mag ook gezegd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn inderdaad 'enkele' artsen die een uitzondering vormen. Jammer dat het er maar enkele zijn...

   Verwijderen
 5. Tja, een eed afleggen, het is leuk bedacht en een mooi moment... Verder, tja... je koopt er niks voor. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik heel trots was toen mijn broer de eed (van trouw) aflegde om beëdigd te worden als militair.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was voor mijn schoondochter ook een mooi moment. Hoop dat de artsen die tegelijkertijd met haar de eed hebben afgelegd zich hier ook aan gaan houden.

   Verwijderen
 6. Gefeliciteerd met je schoondochter!
  Ik denk inderdaad dat sommige artsen deze eed nog eens goed zouden moeten lezen! Toch denk ik dat je het als arts ook niet altijd makkelijk hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Arts zijn is inderdaad niet gemakkelijk. Maar je moet er wel altijd rekening mee houden dat je met mensen werkt, en dat dreigen sommige nog wel eens te vergeten.

   Verwijderen
 7. Gefeliciteerd met je schoondochter! Knap om cum laude af te studeren.
  Ballen kom je overal tegen ;-( Het is tegenwoordig een kunst om een goede dokter te vinden. Je zou bijna wensen dat het verplicht werd om een kopie van deze eed in de behandelkamer te hangen!
  Liefs Kakel

  BeantwoordenVerwijderen