zondag 29 december 2013

Mijn goede voornemen voor 2014

Onlangs vertelde een bekende dat hij een arts had gevonden die ‘breed’ ging kijken naar zijn onverklaarde klachten. Zonder het hardop uit te spreken had ik daar zo mijn gedachte over. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Toen ik ruim vier jaar geleden in het medisch circuit belandde had ik de illusie dat het de passie was van iedere arts om uit te puzzelen wat zijn patiënten mankeren. Het dr. House-idee zeg maar. Waarom ben je anders dokter geworden toch? Man o man wat bleek dat een vergissing. Al vroeg in mijn carrière als patiënt kwam ik tot de ontdekking dat veel artsen je uit hun bestand mieteren als ze niet snel een pasklare diagnose voor je hebben. Te moeilijk, te vaag, weg ermee. Dat jij als patiënt daar niet mee bent geholpen en gewoon met je klachten blijft zitten…who cares…
Ook blijf ik me keer op keer verbazen over het feit dat veel specialisten nogal een tunnelvisie hebben binnen hun eigen vakgebied. Volgens mij hangen klachten vaak samen - in mijn geval in ieder geval wel – maar toch komen weinig artsen op het idee om jouw als patiënt als een geheel te zien. Hoe moeilijk kan dat zijn?
Hoewel ik ondertussen van lotgenoten heb begrepen dat er wel degelijk klonen van dr. House bestaan ben ik er nog geen tegengekomen. Persoonlijk ben ik er dan ook klaar mee. Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is daarom om niet meer naar welke specialist dan ook te gaan tenzij in coma of bijna dood. Hou me tegen als ik toch van gedachten blijk te veranderen.
Iedereen bedankt voor alle lieve, opbeurende, en hartverwarmende reacties op mijn schrijfsels. En dat 2014 een zo gezond mogelijk jaar voor jullie allemaal mag worden.
 

18 opmerkingen:

 1. Wat heb jij dit mooi omschreven Karin, ik doe het je niet na ook al voel ik het precies zo. Er zijn wel goede artsen maar weer tot een bepaalde hoogte, als het maar niet te moeilijk wordt allemaal. Het heet misschien niet voor niks medicijnen leer en worden opgeleid door de farmaceutische industrie zo een jaar of 40 (?).

  Ik wil jou ook bedanken voor de lieve reacties en dat het voor jou net zo goed een zo een gezond mogelijk, met rust 2014 mag worden.

  Liefs Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is toch heel menselijk dat je wilt weten wat je mankeert en misschien zelfs genezen of op zijn minst leven met minder klachten...

  Ik hoop in ieder geval dat het beter met je zal gaan in 2014, of in ieder geval niet slechter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Langs deze weg ook mijn allerbeste wensen voor jou! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gupta zou zeggen: "vergeef ze, draai je om en ga verder op je weg. Je hele leven is een reis." Mag je zelf weten of je er iets mee doet. Overigens is dit een van de weinige "wijze raden" die in deze trant geuit worden, anders had ik al die dvd's al snel in de kliko gemieterd.

  We zijn onderhand ervaringsdeskundigen geworden op het gebied van medische specialisten. Maar we laten ons er niet onder krijgen! Recht zo die gaat en met de neus in de lucht. Proost op het nieuwe jaar. Dat het je veel moois mag brengen en een stabiele gezondheid. Als dat eens zou kunnen....Liefs Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wip nog even langs om je een prettige jaarwisseling toe te wensen. En dat je beste dag van 2013 maar de slechtste dag van 2014 mag worden. Wat zou dat fantastisch zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi gezegd Mirjam. Ik hoop van harte dat je wens uit gaat komen!

   Verwijderen
 6. Zo waar,maar vaak begrijpen 'gezonde' mensen dit niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Blijkbaar moet je zelf iets mankeren voordat je dit kan begrijpen.

   Verwijderen
 7. Ik wens je een heel mooi 2014 Karin! En die gezondheid, laten we doen wat binnen onze mogelijkheden ligt, maar niet de illusie hebben dat we ineens weer kerngezond zullen zijn. En dat dan echt accepteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi gezegd Anne. Jij en ik weten dat we niet/nooit ineens weer kerngezond zullen zijn.

   Verwijderen
 8. Een goed jaar Karin! Op wat voor manier dat zich ook uit. Natuurlijk hoop ik dat je dr House vindt! Ze zijn er, kijk maar hoe ik Gupta vond. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Martine. Ik vind de wens voor 2014 op je blog zo mooi dat ik hem hier herhaal voor iedereen die 'm nog niet had gezien.

   "Mijn wens voor jou, lieve lezer van dit blog, is dat je voldoende voorstellingsvermogen hebt om van 2014 een prachtjaar te maken, ook al zijn de omstandigheden waarschijnlijk niet zoals je kiest en haalt het leven vervelende fratsen uit. Stap over hobbels, veer mee met tegenslag en maak van flexibel zijn je beste eigenschap. Uiteindelijk bepaal jij hoe je met dingen omgaat en hoeveel ruimte je geeft aan teleurstelling"

   Verwijderen
 9. Als eerste wens ik je een goed 2014 toe!
  En je hebt dit heel goed omschreven, ik had ook het idee dat elke arts een dr House zou zijn maar niets in minder waar. Als je niet iets simpels zoals een gebroken been hebt wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Ik denk ook dat klachten samen hangen (in ieder geval vaak wel) en dat is iets waar veel artsen helemaal niet naar kijken.
  Ik begrijp goed dat je er klaar mee bent, ik hoop dat 2014 je in ieder geval rust brengt. En wie weet komt dr House ooit nog op je pad, ik hoop het voor je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Nicky! En wat een mooie website heb je. Vooral het idee om op een creatieve manier gezond te koken met producten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn spreekt me erg aan.

   Verwijderen